Mac OS X Lion – Cea mai mare schimbare de la primul OS X
Pe 20 iulie Apple a lansat noul OS X Lion cu surle si trambite, dupa o lunga perioda de beta. Pe numele sau de „botez” Lion, noua iteratie a popularului sistem de operare subtiaza si mai mult linia dintre platforma mobila iOS si sistemele desktop sau portabile precum iMac si MacBook.
Ideea din spatele acestei versiuni a fost sa influenteze trendul achizitiei al sistemelor Mac cu un flux pozitiv venit de la utilizatorii de iPad, iPhone si iPod Touch. Desi este o atitudine riscanta, deoarece ai toate sansele sa instrainezi utilizatorii experimentati ai platformei, se pare ca Apple a investit suficient de mult in aceasta trecere incat sa fie intr-un procent majoritar, deci un succes. Tot o schimbare importanta este data de modul de distributie al sistemului de operare. S-a renuntat complet la posibilitatea achizitionarii sistemului pe DVD-uri, noul Lion fiind disponibil in Mac AppStore, si poate fi descarcat de oriunde de pe planeta.
Notebook-ul pe care am lucrat a fost un MacBook Pro cu ecran de 15 inci de ultima generatie cu procesor Intel Core i7 la 2GHz, 4 GB DDR3 si 2 doua placi video. Una dintre ele este Intel HD Graphics 3000, iar cealalta AMD Radeon HD 6490M cu 256MB GDDR5.
Pentru a intra direct in paine, pot afirma fara probleme ca sistemul de operare este optimizat la maxim. Se misca impecabil si cel putin la prima vedere nu pare mai pretentios decat Snow Leopard, acesta fiind pur si simplu e gandit pentru performanta indiferent de hardware-ul pe care este instalat (hardware Apple, evident). Tranzitiile se desfasoara lin si indiferent daca faceti gesturi cu 2 sau 3 degete, timpul de raspuns este instant. In alta ordine de idei, daca exista lipsuri in ceea ce priveste noul OS X Lion cu siguranta acestea nu tin de performanta ci mai degraba de schimbarile de interfata sau functionalitate care nu sunt neaparat neplacute ci, mai degraba, necesita o perioada de adaptare, mai scurta sau mai lunga.
Mission Control
Daca ati mai avut ocazia sa lucrati cu un Mac, noul Mission Control are cateva trasaturi comune cu Expose-ul. Accesibil cu un swipe cu 3 degete in sus sau printr-o simpla apasare de tasta, acesta va ofera o vedere de ansamblu asupra tuturor aplicatiilor deschise intr-un anumit moment pe Mac, indiferent de desktop-ul in care sunt deschise. Spre deosebire de Expose, un avantaj major pe care Mission Control il are este dispunerea mai multor istante dintr-o aplicatie, sau mai multe documente deschise de un singur tip, in stive. Din aceasta vedere de ansamblu puteti, desigur, sa va aduceti o aplicatie in fata sau o puteti muta intr-un alt desktop virtual pentru a lucra mai usor.
Daca pana nu de mult puteati opta pentru dezactivarea desktopurilor virtuale, acum, cand fiecare aplicatie care ruleaza pe tot ecranul (o alta noutate), aceasta are asociat un nou desktop. Un avantaj deriva din aceasta functie in contextul in care puteti face un swipe cu 3 degete de la stanga la dreapta pentru a schimba intre desktop-uri precum intre 2 slide-uri de PowerPoint.
Launchpad
Indiferent daca faceti clic pe racheta din Dock sau faceti un pinch cu 3 degete de trackpad, ajungeti in aceasta interfata care, chiar daca este un mod mult mai prietenos pentru a lucra cu aplicatiile, are mari sanse sa fie ocolita de utilizatorii experimentati. Nu de alta, dar aceasta interfata nu ofera informatii de baza precum dimensiuniea unei aplicatii si nici nu va ofera optiunea sa sortati automat multimea de aplicatii dupa un anumit criteriu. Daca acesta este primul contact cu un computer Mac, dupa ce ati folosit un device cu iOS si vreti puteti tine apasat pe o aplicatie pentru a o sterge dupa ce apasati pe X-ul din stanga sus. De asemenea, puteti rearanja aplicatiile dupa bunul plac, una cate una, in oridinea in care doriti – Launchpad este pentru voi.
Detalii
In aplicatia Preview, preinstalata pe orice Mac pentru a vizualiza PDF-uri si imagini, acum aveti optiunea sa folositi camera iSight, sa faceti poza la o semnatura facuta pe o foaie de hartie, dupa care aplicatia o transforma in format vectorial pentru a putea fi folosita ca semnatura virtuala in orice document. QuickTime vine cu functii extra pentru care pana nu de mult trebuia sa platesti. Functiile de a unire sau impartire a clipurilor, de a extrage coloana sonora dintr-un film sau de a realiza capturi video de ecran sunt acum accesibile din interfata media player-ului implicit de pe orice sistem cu Lion.
Daca v-ati obisnuit in iBooks pe iPhone sau iPad sa tineti apasat pe un cuvant pentru a-i afla definitia dintr-un dictionar, acum in aproape orice aplicatie de editare text daca faceti dublu tap cu 3 degete pentru a selecta un cuvant si il puteti cauta pe internet. Aleternativ, in modul offline puteti afla sinonime pentru acesta sau desigur, definitia. Din pacate, pentru moment aceasta functie este disponibila numai in limba engleza. Nu cred ca-l folositi Photo Booth foarte des, insa odata cu Lion, Apple a mai facut ceva eforturi pentru a atrage atentia asupra acestei aplicatii.
Din sectiunea de efecte, daca selectati Dizzy sau Lovestruck, un stol de pasarele, respectiv de inimioare va urmaresc capul din fata camerei si creeaza un efect destul de interesant, insa probabil este o functie destinata mai mult copiilor.
Cel mai relevant exemplu al schimbarilor pe partea de informatii sistem este ,,storage” care pe langa un grafic legat de distrbutia spatiului pe diverse tipuri de date, va permite sa accesati cu usurinta aplicatia Disk Utility. Un mod mult mai prietenos pentru trimis fisiere este Air Drop, o sectiune noua din Finder care scaneaza reteaua locala de alte computere care au Lion instalat si care au acest serviciu activ. Prin intermediul sau se faciliteaza schimbul de fisiere intre cele doua computere printr-un banal drag and drop. La capatul celalalt al firului, utlizatorul este invitat sa salveze fisierul undeva in sistem de parca ar face un download de pe internet. Tot in Finder a aparut o sectiune intitulata All My Files. Aici sistemul de operare afiseaza toate fisierele cu care puteti lucra din sistem, pornind de la documente sau poze pana la filme si melodii.
Numarul utilizatorilor de iChat nu era foarte mare dintr-un motiv extrem de simplu: lumea incepe sa fuga de aplicatii care nu sunt crossplatform. Acum, noua versiune de iChat din Lion, va ajuta sa folositi mai multe conturi simultan de pe diverse servicii, inclusiv de pe Yahoo! Messenger.
Utilitarul de migrare din OS X – Migration Assistant a devenit, de asemenea, mult mai versatil, oferind utilizatorilor optiunea sa treaca si de la PC la Mac nu doar de la un Mac la alt Mac. Cu ajutoul acestuia, puteti importa de pe PC conturi de utilizatori, documentele asociate acestora, conturi de email, contacte sau programari din calendar.
Dock-ul in care va puteti duce aplicatiile preferate si in care se duc automat cele pornite obisnuia sa marcheze aplicatiile deschise cu bulinute albe pozitionate dedesubt, insa acum aceasta functie e dezactivata implicit. Din fericire pentru utilizatorii mai vechi, aceasta poate fi reactivata din System Preferences. Daca aveti mai multe ferestre deschise dintr-o aplicatie si faceti swipe cu trei degete in sus pornind de la icoana respectivei aplicatii din dock puteti vedea toate ferestrele dispuse intr-o structura asemanatoare cu expose.
In comparatie cu Snow Leopard, care oricum era foarte prietenos cu datul din degete, Lion schimba radical cateva elemente. Scroll-ul cu doua degete in orice aplicatie de exemplu, e pe invers. Altfel spus, Apple a pus implicit ca mod de scroll al continutului de pe ecran, directia in care dati cu degetele, ca la iPhone sau iPad, in opozitie cu vechiul mod in care daca atingeati trackpad-ul cu doua degete si miscati in sus, continutui nou aparea din directia opusa. Aces parametru se poate modifica tot din System Preferences. Daca inainte foloseati 4 degete pentru a ajunge la desktop, miscandu-le in sus, acum cu aceleasi 4 degete este nevoie sa piscati trackpad-ul – pinch.
Ideea de Full Screen la Lion a imprumutat si ea ceva de la iDevice-uri, fiind integrata intr-un numar foarte mare de aplicatii, in special cele native, care au fost redesenate pentru a profita de tot spatiul de pe ecran. Indiferent daca vorbim de suitele proprietare iWorks si iLife sau de Safari, atingand coltul din dreapta sus marcat cu o sageata cu dublu sens, toate elementele care ar putea sa va distraga atentia de la lucru dispar.
Pentru a lucra mai usor cu orice tipuri de date fara griji, dar mai ales pentru a va asigura ca nu mai pierdeti niciodata un document noua versiune de OS X integreaza 3 functii extrem de prietenoase si eficiente. Versions, Auto Save si Resume reprezinta modul celor de la Apple de a te ajuta sa te concentrezi mai mult pe munca pe care o intreprinzi decat pe stresul ca ceva poate sa mearga prost si sa pierzi tot.
Versiunea merge mana in mana cu Auto Save, functia de salvare automata care te scapa de grija de a tine minte ca trebuie in permanenta sa salvezi. Fiecare modificare se reflecta intr-oversiune a respectivului document si este suficient sa salvati o singura data un fisier, in locatia unde doriti ca acesta sa fie, salvarile ulterioare desfasurandu-se fara nici un fel de interventie din partea utilizatorului.
Resume este numele unei functii care are o sarcina extrem de simpla si care se petrece de asemenea fara nici un fel de atentie suplimentara din parte persoanei din fata calculatorului. In teorie, orice aplicatie folositi, odata redeschisa va arata exact ca inainte, de la taburi de internet pana la meniuri individuale in Photoshop sau documente deschise. In practica insa, acest sistem functioneaza, momentan doar in aplicatiile celor de la Apple. Avand in vedere ca SDK-ul este deja disponibil pentru dezvoltatori, nu va dura foarte mult pana cand acestia vor implementa aceasta functie si in alte aplicatii. Un avantaj major al resume este ca poate restaura toate ferestrele si documentele chiar si dupa un restart de sistem, nu doar o hibernare – ca in cazul sistemului de operare Windows.
Facem trecerea la Lion?
Pentru cei care au imbratisat iPhone-ul si ulterior iPad-ul ca pe niste dispozitive indispensabile, nici un sistem de operare nu va reusi mai bine ca Lion sa ofere o experienta de utilizare asemanatoare celei generata de iDevice-uri. Pentru ceilalalti insa, adevarul e undeva la mijloc. Chiar daca e trista aceasta concluzie, o mare parte din functiile noi isi propun, si reusesc cu brio, sa atraga utilizatori noi, nepriceputi de cele mai multe ori, care isi doresc portarea experientei utilizarii de iPad pe un notebook autentic sau chiar pe un desktop.
Utilizatorii profesionisti, cu experienta, nu au la fel de multe de castigat. Functii precum Launchpad probabil ca nu vor fi folosite niciodata iar, cu un mic grad de extrapolare, resume sau versions au toate sansele sa fie ocolite daca acest lucru ar fi posibil. Suportul pentru Rosetta a fost eliminat din Lion si ca urmare, un numar foarte mare de aplicatii mai vechi au incetat sa mai functioneze. Daca aveti doua monitoare si vreti sa vizionati continut video Full Screen in Quick Time pe unul din monitoare in timp ce pe celalt vreti sa lucrati in Pages, aceasta functie tocmai a devenit o imposibilitate din cauza noii functionalitati. Al doilea ecran imbratiseaza o textura gri si va obliga sa renuntati la alte activitati suplimentare.
In schimb, daca performanta si eficienta asociata cu OS X 10.7 sunt pe gustul dumneavoastra, iar functiile noi care cu siguranta vor fi finisate cu versiuni ulterioare ale sistemului de operare, vor fi imbunatatite, Lion are toate sansele sa fie un succes de masa si printre priceputi si entuziasti, nu doar pentru cei care s-au trezit cu un iPhone in mana si vor mai mult.